Lavendel is een populaire plant. Begrijpelijk, want de heerlijke geur van het blad en de bloemen en de prachtige paarse bloei, maken van elke tuin een stukje Frankrijk.

Soorten lavendel
De gewone of Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) is eigenlijk geen kruid, maar een kleine struik. De plant wordt al eeuwen gekweekt door apothekers en in kloostertuinen vanwege de geneeskrachtige werking. Er zijn veel variëteiten van de Engelse lavendel. Onze favorieten:

Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ is een paarse bloeier en een sterke plant. Er is ook een variëteit met bloemen, die wit bloeien en langzaam naar roze kleuren. Dit is Lavendula angustifolia ‘Hidcote Pink’. Deze plant wordt 60cm hoog en heeft grijsgroen blad.

Lavendula angustifolia “Munstead’ is echt lavendelblauw. Er zijn ook witte, violette en roze cultivars. Deze variëteit bloeit mooi, maar geurt niet zo intens.

Een mooie witte bloeier is de Lavendula angustifolia ‘Arctic snow’. De plant blijft relatief laag en is één van de weinige echte witte lavendelsoorten.

Lavendula angustifolia ‘Pacific Blue’ is een hogere soort waarvan de bloemen heel geschikt zijn om olie mee te maken. Ze ruiken zoals lavendel hoort te geuren.

De lavendel die in Zuid-Frankrijk groeit, is de kuiflavendel Lavendula stoechas. Deze plant is gevoelig voor vorst, maar kan wel goed tegen droogte. In de volle grond hoeft hij zelfs geen water te krijgen! Deze plant gedijt op een zure grond en bekalken is dan ook niet nodig.